8 تأثیر جویدن آدامس بر بدن که نمی دانستید
به گزارش وبلاگ فرافایلی، روزیاتو/ آدم ها در طول تاریخ چیزهای مختلفی جویده اند: از صمغ گیاهی گرفته و موم تا آدامس. مثلاً پنج هزار سال قبل مردم تکه هایی از صمغ درخت غان را می جویدند. صمغ خواص ضدعفونی کننده و مزایای پزشکی دیگری دارد. آدامس های امروزی هم همینگونه هستند. آنچه روشن است این است که این عادت چیزی فراتر از روشی برای خوشبو کردن دهان یا یک سرگرمی موقت است.
در ادامه می خواهیم ببینیم جویدن آدامس چه تأثیری بر بدن دارد.
1- روی دندان ها تأثیر می گذارد
آثار مثبت: آدامس های بدون قند در از بین بردن باکتری ها مؤثر هستند و می توانند مثل خمیر دندان عمل نمایند. مصرف این آدامس ها باعث فراوری بیشتر بزاق دهان می گردد که اسیدها و به جامانده مواد غذایی را می شورد، در نتیجه جلوی پوسیدگی دندان گرفته می گردد. آدامس های بدون قند همچنین به دلیل داشتن کلسیم و فسفات باعث تقویت لثه ها می شوند.
آثار منفی: اما اگر آدامس حاوی قند باشد، مصرف آن آثار منفی ای بر سلامت دندان ها خواهد داشت. باکتری هایی که درون حفره دهان زندگی می نمایند، قند موجود در آدامس را قبل از رسیدن به معده مصرف می نمایند، در نتیجه روی دندان ها پلاک تشکیل می گردد. مصرف آدامس های قنددار به مرور باعث پوسیدگی دندان ها هم می گردد.
2- حافظه را تقویت می نماید
جویدن آدامس باعث افزایش ضربان قلب، جریان خون و اکسیژن رسانی به مغز می گردد. یکی از آثار مثبت این امر افزایش توانایی های شناختی است، به طوری که هوشیاری، پردازش فکری، توانایی تصمیم گیری و حافظه بهبود می یابد. متأسفانه آثار آن بلندمدت نیستند و فقط زمانی تأثیرگذار است که قبل از کار چالش برانگیزی یا در حین آن آدامس بجوید.
3- به کاهش وزن یاری می نماید
آثار مثبت: جویدن آدامس گاهی می تواند باعث سرکوب اشتها گردد. آدم ها وقتی صبح ها آدامس می جوند، بعد از آن معمولاً کمتر احساس گرسنگی می نمایند. آدامس هم شیرین است هم کالری کمی دارد، به همین دلیل ممکن است یاری کند تنقلات کمتری مصرف کنید. جویدن آدامس همچنین مصرف انرژی را بیشتر می نماید، سوخت و ساز را افزایش می دهد و باعث می گردد بعد از خوردن غذا کمتر احساس بی حالی کنید.
آثار منفی: اما مصرف آدامس به عنوان یک یاری غذایی می تواند نتیجه عکس داشته باشد. حرکت جویدن و فراوری مداوم بزاق باعث می گردد مغز تصور کند شما واقعاً احساس گرسنگی می کنید. آدامس های نعنایی هم میل به خوردن تنقلات به جای گزینه های سالم تری مثل میوه را بیشتر می نمایند، چون بعد از مصرف آدامس نعنایی میوه ها طعم ناخوشایندی در دهان پیدا می نمایند. کسانی که آدامس می جوند تعداد وعده های غذایی روزانه آن ها معمولاً کمتر است، اما در همان دفعات غذای بیشتری می خورند، در نتیجه کالری بیشتری دریافت می نمایند.
4- مشکلاتی برای فک ایجاد می نماید
جویدن مداوم می تواند منجر به بروز اختلالی گردد که مفصل های فک و عضلات اطراف آن را تحت تأثیر قرار دهد. در اینصورت تمامی حرکات فک - از خوردن و خندیدن گرفته تا حتی صحبت کردن - با درد شدیدی همراه می گردد که گاهی تا گردن و شانه ها ادامه می یابد. این خطر به ویژه زمانی تشدید می گردد که در هنگام اضطراب آدامس بجوید، چون آدم ها معمولاً وقتی عصبی هستند ناخودآگاه دندان های خود را به هم فشار می دهند.
5- روی دستگاه گوارش تأثیر می گذارد
آثار مثبت: افزایش فراوری بزاق دهان هنگام جویدن آدامس یاری زیادی به برطرف تهوع های صبحگاهی و ناشی از ماشین گرفتگی می نماید. برخی حتی اثربخشی جویدن آدامس را از دارو بیشتر می دانند و می گویند به همان سرعت احتمال استفراغ، شکم درد و حالت تهوع را کاهش می دهد، با اینکه بسیار ارزان تر از دارو است و دسترسی به آن راحت تر هم هست.
آثار منفی: اما اگر معده حساسی دارید یا از سوء هاضمه رنج می برید باید مراقب باشید. هنگام جویدن، مقدار کمی هوا هم بلعیده می گردد، در نتیجه معده پر از هوا می گردد، مسأله ای که می تواند به نفخ بیانجامد. الکل های قندی هم که اغلب از آن ها به عنوان شیرین نماینده استفاده می گردد مانند یک ماده ملین عمل می نمایند و باعث کرامپ (انقباضات غیرارادی و دردناک)، شکم درد و اسهال می شوند.
6- سوزش معده را کم می نماید
جویدن آدامس بعد از خوردن غذا می تواند سطح اسیدها در مری را کم کند. بزاق دهان باعث رقیق و خنثی شدن اسیدها بعد از خوردن غذای سنگین می گردد. همین امر ممکن است به کاهش رفلاکس اسید معده و سوزش معده یاری کند.
7- روی مغز تأثیر می گذارد
آثار مثبت: جویدن آدامس هم اثر ضد اضطراب دارد هم روحیه را بهبود می بخشد. مصرف آدامس باعث کاهش سطح کورتیزول یا همان هورمون اضطراب می گردد و حرکت ساده جویدن برای بیشتر آدم ها تأثیر آرامش بخش دارد. این کار باعث برطرف خستگی و اضطراب می گردد و بهبود روحیه در طول روز می گردد.
آثار منفی: اما وارد شدن فشار مداوم به فک باعث افزایش تعداد و تناوب میگرن ها و سردردهای تنشی می گردد. در بدترین حالت، این امر می تواند منجر به بروز سردردهای مزمن گردد. پس اگر مستعد میگرن هستید، بهتر است به کلی از مصرف آدامس خودداری کنید.
8- از عفونت گوش جلوگیری می نماید
عفونت گوش زمانی رخ می دهد که باکتری ها در مجراهای متصل به بینی و گوش ها انباشته شوند. این مشکل بیشتر در بچه ها رخ می دهد. مصرف آدامس های حاوی شیرین نماینده طبیعی زایلیتول به جلوگیری از انباشت باکتری ها در این بخش ها یاری می نماید.
منبع: همگردی