7 اقدام برای کنترل عوارض عصبی دیابت
به گزارش وبلاگ فرافایلی، مبتلایان دیابت، اغلب از سوزن سوزن شدن و گرفتگی دست ها و پاها شکایت دارند که البته موقتی بوده و متناوبا رخ می دهد. این اولین مرحله آسیب اعصاب در این بیماران است و نوروپاتی دیابتی یک خطر جدی برای این بیماران است؛ بطوری که دیابت می تواند یک عصب یا کل شبکه اعصاب را به روش های مختلف تحت تاثیر قرار دهد.
به گزارش ایسنا، بیش از 60 درصد از افراد مبتلا به دیابت به نوروپاتی دیابتی مبتلا می شوند که به مرور دردها بیشتر، شدیدتر و طولانی تر می شوند. در این میان کلید اصلی جلوگیری از این آسیب های عصبی، کنترل موثر قند خون است و پیشنهادهایی هم برای کنترل موثر این عارضه، ارائه می گردد.
بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، با 7 گام زیر می توان عوارض عصبی دیابت را کنترل کرد:
- حفظ و کنترل قند خون: کنترل قند خون یکی از مهمترین اقداماتی است که فرد مبتلا به دیابت برای پیشگیری یا محدود کردن آسیب های عصبی می تواند انجام دهد. رعایت یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و تکرار تست قندخون چند بار در روز از طریق دستگاه گلوکومتر، همراه با مصرف داروهای کنترل نماینده قند خون بسیار مهم است.
- آگاهی از علائم: شما به عنوان یک فرد دیابتی باید نسبت به علائم نوروپاتی آگاهی داشته باشید و در صورت مشاهده اولین نشانه ها با پزشک خود تماس بگیرید. نشانه ها شامل بی حسی، سوزن سوزن شدن و درد در پاها، احساس ضعف و ... است. با پزشک خود در خصوص هرگونه تغییر در هضم غذا، دفع مدفوع، ادرار و بعلاوه دردهای عصبی ناگهانی صحبت کنید.
- چک کردن روزانه زخم ها: مبتلایان به نوروپاتی دیابتی هرگونه زخم یا تاول کوچک در اندام، به خصوص پاهایشان را باید فورا درمان نمایند؛ چون در غیر این صورت زخم تمایل به عفونی شدن خواهد داشت. هر گونه نشانه های زخم بین انگشتان و کف پا باید به طور کامل آنالیز گردد. برای این کار می توان از آینه نیز یاری گرفت. کوچک ترین زخم در ناحیه پا نباید نادیده گرفته گردد.
- شستشوی مداوم پاها: پاها هر روز باید با آب ولرم و پاک نماینده های ملایم حداقل یک بار شستشو داده شوند. بعد از شستشوی پاها به خصوص مابین انگشتان را باید به طور کامل خشک کرد. برای جلوگیری از هر گونه ترک یا زخم ناشی از خشکی پا، می توان از کرم های مرطوب نماینده استفاده کرد. اصلاح شرایط ناخن ها، استفاده از کفش های مناسب و استفاده مداوم از جوراب هنگام استفاده از کفش، سدهای محافظتی در برابر ابتلا به زخم پای دیابتی هستند که منجر به قطع عضو می گردد.
- انتخاب کفش مناسب: شما باید به عنوان یک فرد دیابتی، کفش های مناسب و راحت خریداری نموده و از پوشیدن کفش های پلاستیکی، پنجه تنگ، پاشنه بلند، جلو یا پشت باز و بعلاوه کفش ها و دمپایی های لغزنده خودداری کنید. قبل از پوشیدن کفش، داخل آن را از نظر وجود اجسام خارجی آنالیز کنید و هرگز پا برهنه نباشید؛ حتی در منزل سعی کنید از دمپایی و جوراب مناسب بهره ببرید.
- مشورت با پزشک در خصوص روش های درمانی: هدف از درمان، رهایی از مسائل ایجاد شده و پیشگیری از تخریب بیشتر اعصاب است. نخستین گام کنترل قندخون است، زیرا از پیدایش مسائل تازه و بدتر شدن عوارض قبلی پیشگیری می نماید. در مواردی که قرص ها نمی توانند قندخون را به خوبی کنترل نمایند، تزریق انسولین معمولا مفید واقع می گردد.
هنگام شب می توان از مسکن ها استفاده کرد. برای بهبود عوارض گوارشی پیشنهاد می گردد تعداد وعده های غذایی را افزایش دهید و اندازه غذای مصرفی در هر وعده را کم کنید. بعلاوه از مصرف غذاهای پرچربی و پرفیبر پرهیز کنید. برای جلوگیری از ضعف و سرگیجه، تغییر شرایط ایستادن و نشستن را آهسته انجام دهید. گاهی برای بهبود ضعف اندام ها ممکن است فیزیوتراپی توصیه گردد.
- اجتناب از مصرف سیگار: پرهیز از سیگار کشیدن، بهترن گزینه برای حفظ سلامت کلی در دیابتی ها است. سیگار خود عامل خطر ابتلا به نوروپاتی دیابتی محسوب می گردد و اثرات زیانبار بر سیستم گردش خون دارد.
منبع: فرارو