اگر علائم کمبود قند خون دارید، این موارد را انجام دهید، عوارض افت قند خون چیست؟

به گزارش وبلاگ فرافایلی، هیپوگلیسمی اغلب مربوط به درمان دیابت است. اما سایر دارو ها و شرایط مختلف (هر چند نادر) می تواند باعث افت قند خون در افرادی که مبتلا به دیابت نیستند، گردد. 13 نشانه افت قند خون یا هیپوگلیسمی را در این مطلب خواهید شناخت.

اگر علائم کمبود قند خون دارید، این موارد را انجام دهید، عوارض افت قند خون چیست؟

به گزارش همشهری آنلاین، هیپوگلیسمی شرایطی است که در آن سطح قند خون (گلوکز) پایین تر از حد طبیعی است. گلوکز منبع اصلی انرژی بدن است. علائم افزایش قند خون هشداری برای پیشگیری و درمان بیماری قند خون است و باید آن را جدی گرفت.

هیپوگلیسمی (افت قند خون) چیست؟

هیپوگلیسمی اغلب مربوط به درمان دیابت است. اما سایر دارو ها و شرایط مختلف (هر چند نادر) می تواند باعث افت قند خون در افرادی که مبتلا به دیابت نیستند، گردد.

وقتی سطح قند خون پایین باشد، هیپوگلیسمی احتیاج به درمان فوری دارد. برای بسیاری از افراد، قند خون ناشتا 70 میلی گرم در هر دسی لیتر (میلی گرم در لیتر)، یا 3.9 میلی لیتر در لیتر (میلی مول در لیتر) یا پایین تر، باید هشداری برای هیپوگلیسمی در نظر گرفته گردد. اما این مقدار برای شما ممکن است متفاوت باشد. از پزشک خود سؤال کنید.

درمان شامل بازگشت سریع قند خون به حالت عادی با غذا های پر قند، نوشیدنی یا با دارو ها است. درمان طولانی مدت مستلزم شناسایی و معالجه علت هیپوگلیسمی است.

علائم افت قند خون و نشانه های هیپوگلیسمی چیست؟

اگر سطح قند خون خیلی پایین باشد، علائم افت قند خون می تواند شامل موارد زیر باشد:

1. ضربان قلب نامنظم یا سریع از نشانه های هیپوگلیسمی است.

2. خستگی از علایم بیماری قند پایین و افت قند خون است.

3. پوست رنگ پریده می تواند از علائم هیپوگلیسمی باشد.

4. لرز نیز یکی از نشانه های پایین آمدن قند خون است.

5. اضطراب یکی از علائم قند خون پایین است.

6. تعریق نیز می تواند به بیماری قندخون مرتبط باشد

7. گرسنگی

8. تحریک پذیری

9. سوزن سوزن شدن یا بی حسی لب، زبان یا گونه

10. گیجی، رفتار غیرطبیعی یا هر دو، مانند عدم توانایی در انجام کار های روزمره

11. اختلالات بینایی، مانند تاری دید

12. تشنج

13. از دست دادن هوشیاری

چه زمانی برای درمان افت قند خون به پزشک فوق تخصص غدد مراجعه کنید

اگر:

علائم هیپوگلیسمی را دارید و دیابت ندارید

مبتلا به دیابت هستید و هیپوگلیسمی پاسخی به درمان نمی دهد، مانند نوشیدن آب یا نوشابه های معمولی، خوردن آب نبات یا مصرف قرص گلوکز

برای کسی که مبتلا به دیابت یا سابقه کم کاری قند خون است که علائم هیپوگلیسمی شدید دارد یا هوشیاری خود را از دست می دهد، در پی یاری فوری باشید.

علل افت قند خون چیست؟

هیپوگلیسمی وقتی اتفاق می افتد که سطح قند خون (گلوکز) پایین تر از حد طبیعی باشد. این اختلال دلایل مختلفی دارد. شایع ترین آن، عارضه جانبی دارو هایی است که برای درمان دیابت استفاده می گردد.

برای تشخیص علائم بیماری قند خون و آنکه بدانید افت قند خون عصبی و هیپوگلیسمی چیست باید به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید.

تنظیم قند خون

هنگام غذا خوردن، بدن کربوهیدرات ها را به وسیله مواد غذایی (از جمله نان، برنج، ماکارونی، سبزیجات، میوه و محصولات لبنی) به مولکول های مختلف قند ازجمله گلوکز تجزیه می نماید.

گلوکز، منبع اصلی انرژی بدن، با یاری انسولین (هورمونی که به وسیله لوزالمعده ترشح می گردد) وارد سلول های بیشتر بافت ها می گردد. انسولین باعث می گردد گلوکز وارد سلول ها گردد و سوخت مورد احتیاج سلول ها را تأمین کند. گلوکز اضافی در کبد و ماهیچه ها به صورت گلیکوژن ذخیره می گردد.

اگر چندین ساعت غذا نخورده اید و قند خون کاهش یابد، هورمون دیگری از پانکراس به کبد هشدار می دهد تا گلیکوژن ذخیره شده را تجزیه و گلوکز را در جریان خون آزاد کند. این باعث می گردد تا دوباره غذا بخورید و قند خون در حد طبیعی باقی بماند.

بدن توانایی ساخت گلوکز را نیز دارد. این روند به طور عمده در کبد و بعلاوه در کلیه ها نیز رخ می دهد.

دلایل احتمالی همراه با دیابت

اگر مبتلا به دیابت هستید، ممکن است بدن انسولین کافی فراوری نکند (دیابت نوع 1) یا ممکن است نسبت به آن واکنش کمتری نشان دهد (دیابت نوع 2). در نتیجه، گلوکز تمایل به تجمع در جریان خون دارد و می تواند به سطح بالا و خطرناکی برسد. برای برطرف این مشکل، ممکن است انسولین یا دارو های دیگری برای کاهش قند خون مصرف کنید.

اما انسولین زیاد یا دارو های دیابت دیگر ممکن است باعث گردد سطح قند خون خیلی پایین بیاید و باعث هیپوگلیسمی گردد. در صورتی که بعد از مصرف داروی دیابت کمتر از حد معمول غذا بخورید یا بیشتر از حد معمول ورزش کنید، ممکن است هیپوگلیسمی ایجاد گردد.

کمبود قند خون در افراد فاقد دیابت خیلی شایع نیست. علل می تواند موارد زیر را شامل گردد:

دارو ها

مصرف داروی دیابت خوراکی شخص دیگری به طور تصادفی یک علت احتمالی هیپوگلیسمی است. سایر دارو ها می توانند باعث ایجاد هیپوگلیسمی بخصوص در بچه ها یا در افراد مبتلا به نارسایی کلیه شوند. یک نمونه کینین (Qualaquin) است که برای درمان مالاریا استفاده می گردد.

نوشیدن زیاد الکل

نوشیدن زیاد و بدون خوردن (غذا) می تواند کبد را از انتشار گلوکز ذخیره شده به جریان خون منع کند و باعث هیپوگلیسمی گردد.

برخی از بیماری های بحرانی

بیماری های شدید کبدی مانند هپاتیت شدید یا سیروز می تواند باعث هیپوگلیسمی شوند. اختلالات کلیوی که عدم دفع کارآمد دارو ها را در پی دارد، به علت تجمع آن دارو ها می تواند بر مقدار گلوکز تأثیر بگذارد.

برای آنالیز علائم بالا بودن قند خون و یا پایین آمدن قند خون می توانید از خدمات آزمایش در محل بهره ببرید:

گرسنگی طولانی مدت

همانطور که در اختلال خوردن بی اشت هایی عصبی رخ می دهد، در کاهش موادی که بدن برای ساخت گلوکز احتیاج دارد، نقش دارد.

فراوری بیش از حد انسولین

یک تومور نادر لوزالمعده (انسولینوما) باعث فراوری بیش از حد انسولین و در نتیجه هیپوگلیسمی می گردد. سایر تومور ها بعلاوه می توانند منجر به فراوری بیش از حد مواد شبه انسولین شوند. بزرگ شدن سلول های پانکراس فراوری نماینده انسولین نیز اثری مشابه دارد.

کمبود هورمون

برخی از اختلالات تومور غده آدرنال و هیپوفیز می تواند منجر به کمبود هورمون های کلیدی تنظیم نماینده فراوری گلوکز گردد. اگر مقدار هورمون رشد بسیار کم باشد، بچه ها دچار کمبود قند خون می شوند.

هیپوگلیسمی و افت قند خون بعد از غذا چیست؟

هیپوگلیسمی معمولا زمانی اتفاق می افتد که شما غذا نخورده اید، اما نه همواره. برخی اوقات علائم هیپوگلیسمی بعد از وعده های غذایی خاص با قند زیاد ایجاد می گردد، زیرا بدن بیش از حد احتیاج انسولین فراوری می نماید.

این نوع از هیپوگلیسمی به نام هیپوگلیسمی واکنش پذیر یا هیپوگلیسمی پس از غذا یا افت قند خون بعد از غذا می تواند در افرادی که جراحی بای پس معده داشته اند رخ دهد. بعلاوه ممکن است در افرادی که این عمل جراحی را انجام نداده اند نیز رخ دهد.

عوارض افت قند خون چیست؟

هیپوگلیسمی درمان نشده می تواند منجر به موارد زیر گردد:

تشنج

از دست دادن هوشیاری

مرگ

هیپوگلیسمی بعلاوه می تواند در ایجاد موارد نیز نقش داشته باشد:

سرگیجه و ضعف

سقوط

صدمات

تصادفات وسایل نقلیه موتوری

خطر زوال عقل در بزرگسالان مسن

عدم آگاهی از هیپوگلیسمی یا کاهش قند خون

با گذشت زمان، اپیزود های مکرر هیپوگلیسمی می تواند به عدم آگاهی از هیپوگلیسمی منجر گردد. بدن و مغز دیگر علائم و نشانه های هشداردهنده قند خون پایین، مانند لرزش یا ضربان قلب نامنظم را فراوری نمی نمایند. وقتی این اتفاق بیفتد، خطر هیپوگلیسمی شدید و تهدید نماینده زندگی افزایش می یابد.

اگر مبتلا به دیابت هستید همراه با اپیزود های مکرر و عدم آگاهی از هیپوگلیسمی، پزشک ممکن است درمان شما را اصلاح کند، اهداف قند خون شما را بالا ببرد و آموزش آگاهی از قند خون را توصیه کند.

دیابت درمان نشده:

اگر به دیابت مبتلا هستید، اپیزود های قند خون پایین ناخوشایند است و می تواند ترسناک باشد. ترس از هیپوگلیسمی می تواند باعث گردد انسولین کمتری مصرف کنید تا اطمینان حاصل گردد که سطح قند خون شما خیلی پایین نمی رود. این می تواند به دیابت کنترل نشده منجر گردد. در خصوص ترس خود با پزشک صحبت کنید و بدون نظر پزشک، مقدار مصرف داروی دیابت را تغییر ندهید.

اگر مبتلا به دیابت هستید:

برنامه مدیریت دیابت که همراه پزشکتان تهیه نموده اید را دنبال کنید. در صورت مصرف دارو های تازه، برنامه های غذایی یا دارو های خود را تغییر می دهید یا ورزش تازهی اضافه می کنید. با پزشک خود مشورت کنید که چگونه این تغییرات ممکن است بر مدیریت دیابت و خطر افت قند خون اثر بگذارد.

مانیتور مداوم گلوکز (CGM) گزینه ای است برای برخی از افراد، به ویژه آن هایی که بی خبر از هیپوگلیسمی هستند. CGM دارای یک سیم ریز است که در زیر پوست قرار داده شده که قند خون را به گیرنده ارسال می نماید.

اگر سطح قند خون خیلی پایین بیاید، برخی از مدل های CGM با زنگ هشدار به شما اخطار می دهند. برخی از پمپ های انسولین اکنون با CGM ها یکپارچه شده اند و می توانند تحویل انسولین را خیلی سریع کاهش دهند تا قند خون خیلی سریع کاهش یابد تا از ابتلا به هیپوگلیسمی جلوگیری گردد.

برای درمان سریع افت قند خون حتماً همواره یک کربوهیدرات سریع اثر با خود داشته باشید، مانند آب میوه یا قرص گلوکز، تا بتوانید از افت قند خون به سطوح خطرناک جلوگیری کنید.

اگر دیابت ندارید:

در صورت تکرار اپیزود های هیپوگلیسمی، خوردن وعده های غذایی کم حجم مکرر در طول روز یک اقدام برای جلوگیری از افت قند خون است. با این حال، این رویکرد به عنوان یک استراتژی بلند مدت توصیه نمی گردد. با پزشک خود همکاری کنید تا علت کمبود قند خون را شناسایی و درمان کند.

تشخیص بیماری هیپوگلیسمی

اگر از انسولین یا داروی دیابت دیگری برای پایین آوردن قند خون استفاده می کنید و علائم و نشانه هایی از کمبود قند خون دارید، سطح قند خون خود را با گلوکز سنج تست کنید. اگر نتیجه قند خون پایین (زیر 70 میلی گرم در دسی لیتر) باشد، به فکر درمان باشید.

اگر از دارو هایی استفاده می کنید که باعث هیپوگلیسمی نمی گردد، پزشک شما می خواهد موارد زیر را بداند:

علائم و نشانه های هیپوگلیسمی در شما چیست؟ اگر در حین مراجعه اولیه به پزشک علائم و نشانه هایی از کمبود قند خون ندارید، ممکن است از شما بخواهد تمام شب یا بیشتر چیزی نخورید. این امر باعث ظهور علائم قند خون پایین می گردد تا تشخیص راحت تر گردد.

بعلاوه ممکن است برای یک آزمایش بیمارستانی نیز مجبور باشید چیزی نخورید. یا اگر علائم شما بعد از غذا بروز کند، پزشک می خواهد سطح گلوکز را بعد از غذا آزمایش کند.

هنگام بروز علائم، مقدار قند خون شما چقدر است؟ پزشک نمونه ای از خون شما را برای آزمایش در آزمایشگاه تهیه می نماید.

آیا با افزایش سطح قند خون علائم شما از بین می رود؟ علاوه بر این، پزشک شما احتمالاً معاینه جسمی را انجام داده و تاریخچه پزشکی شما را آنالیز می نماید.

درمان سریع افت قند خون

اگر علائم کمبود قند خون دارید، موارد زیر را انجام دهید:

15 تا 20 گرم کربوهیدرات با سریع الاثر بخورید یا بنوشید. این ها غذا های قندی بدون پروتئین یا چربی هستند که به راحتی در بدن تبدیل به قند می شوند. قرص های گلوکز یا ژل، آب میوه، رژیم های غذایی معمولی بدون نوشیدن نوشابه، عسل و شیرینی قندی را امتحان کنید.

سطح قند خون را 15 دقیقه پس از درمان مجدداً آنالیز کنید. اگر مقدار قند خون هنوز زیر 70 میلی گرم در لیتر (3.9 میلی مول در لیتر) است، 15 تا 20 گرم کربوهیدرات سریع الاثر بخورید یا بنوشید و قند خون را در 15 دقیقه دوباره آنالیز کنید. این مراحل را تکرار کنید تا قند خون بالای 70 میلی گرم در لیتر (3.9 میلی مول در لیتر) باشد.

میان وعده یا غذا میل کنید. هنگامی که قند خون شما طبیعی است، خوردن میان وعده یا وعده غذایی می تواند به تثبیت آن و پر کردن ذخیره های گلیکوژن بدن یاری کند.

درمان فوری هیپوگلیسمی شدید

در صورت احتیاج به یاری افراد دیگر برای بهبودی، هیپوگلیسمی شما از نوع شدید تلقی می گردد. به عنوان مثال، اگر نمی توانید غذا بخورید، ممکن است به تزریق گلوکاگون یا گلوکز داخل وریدی احتیاج داشته باشید.

به طور کلی، مبتلایان به دیابت که تحت درمان انسولین قرار گرفته اند، باید در مواقع اضطراری یک کیت گلوکاگون داشته باشند. خانواده و دوستان باید محل کیت و نحوه استفاده از آن را بدانند.

اگر به کسی که بیهوش است یاری می کنید، سعی نکنید به فرد غذا یا نوشیدنی بدهید. اگر هیچ کیت گلوکاگونی موجود نیست یا نمی دانید چگونه از آن بهره ببرید، برای دریافت یاری با اورژانس تماس بگیرید.

درمان یک بیماری زمینه ای

برای پیشگیری از هیپوگلیسمی مکرر لازم است پزشک بیماری زمینه ای را تشخیص داده و آن را معالجه کند. بسته به علت اصلی، ممکن است درمان شامل موارد زیر باشد:

داروها. اگر یک دارو علت افت قند خون شما باشد، پزشک احتمالاً تغییر یا قطع دارو یا تنظیم دوز را پیشنهاد خواهد نمود.

درمان تومور. تومور در لوزالمعده با برداشتن تومور به وسیله جراحی درمان می گردد. در برخی موارد، برداشتن بخشی از پانکراس لازم است.

منبع: ایسکانیوز

منبع: فرارو

به "اگر علائم کمبود قند خون دارید، این موارد را انجام دهید، عوارض افت قند خون چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اگر علائم کمبود قند خون دارید، این موارد را انجام دهید، عوارض افت قند خون چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید