طرز تهیه آش کشک به 7 روش مختلف
به گزارش وبلاگ فرافایلی، یک کاسه آش خوشمزه در هر فصلی از سال می چسبد! مخصوصا آشی که مزه اصلی آن با کشک، پیاز داغ و نعنا داغ ساخته شده باشد. در فصل های سرد سال، یک کاسه آش داغ می تواند تمام سرمای زمستان را از تنمان بیرون کند. آش ها تنوع زیادی دارند و هرکس با هر سلیقه ای می تواند از خوردن آن لذت ببرد. اما میان آش های ایرانی، آش کشک عطر و طعم دیگری دارد. در هر استانی از ایران، این آش خوشمزه را به روش خودشان درست می نمایند اما در هر مدل از آن، کشک حرف اول را می زند. ما می خواهیم در این مطلب ابتدا با یک دستور اصلی طرز تهیه آش کشک ساده را آموزش دهیم و سپس بگوییم که در استان های مختلف از ایران این آش را چگونه درست می نمایند. پس تا انتها همراه این مطلب از خبرنگاران مگ باشید.
برای آموزش های بیشتر، می توانید صفحه آموزش آشپزی را ببینید.
طرز تهیه آش کشک (دستور پخت کامل)
برای درست کردن آش کشک به مواد زیر احتیاج دارید:
مواد لازم | اندازه |
نخود | 1 پیمانه |
لوبیاچیتی | 1 پیمانه |
کشک | 2 پیمانه |
سبزی آش | 2 پیمانه |
پیاز | 2 عدد |
برنج | نصف پیمانه |
بلغور جو | نصف پیمانه |
پیاز داغ و نعنا داغ | به اندازه لازم |
نمک، فلفل و زردچوبه | به اندازه لازم |
طرز تهیه آش کشک مجلسی: مراحل پخت را قدم به قدم پیش بروید تا در آخر یک آش خوشمزه برای خود و خانواده تان آماده کنید.
مرحله اول: بهتر است از شب قبل حبوبات، بلغور گندم و برنج را خیس کنید. آب حبوبات را در این مدت چند بار عوض نمایید تا نفخ آن گرفته گردد. حالا در یک قابلمه اندازهی آب بریزید و حبوبات را بپزید. سپس بلغور و گندم را به آن اضافه کنید تا پخته گردد. وقتی همه این مواد پخت، برنج را بریزید و صبر کنید تا به طور کامل پخته گردد.
مرحله دوم: پیاز را به صورت نگینی خرد کنید. در اندازهی روغن به همراه اندازهی زردچوبه تفت دهید. می توانید در این مرحله اندازهی سیر رنده شده هم اضافه کنید. حالا این ترکیب را به همراه اندازهی آب به حبوبات، بلغور گندم و برنج اضافه و حرارت را زیاد کنید تا به جوش بیاید. پس از آن شعله گاز را کم کنید.
مرحله سوم: در این مرحله سبزی آش را بریزید و اجازه دهید تا روی حرارت ملایم سبزی ها به طور کامل پخته شوند و تغییر رنگ دهند.
مرحله چهارم: بهتر است در تهیه نوع کشک این آش دقت کنید. چون در طعم نهایی آن تاثیر زیادی دارد. پس از اینکه همه مواد با هم پختند، کشک را بریزید و به خوبی ترکیب کنید. اجازه دهید تا آش به طور کامل غلیظ گردد و روی حرارت جا بیفتد.
مرحله پنجم: آش را از روی حرارت بردارید، در یک کاسه مناسب سرو و با پیازداغ و نعنا داغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش دوغ محلی سرعین
طرز تهیه آش کشک شیرازی
آش کشک شیرازی به عطر و طعم خوبش معروف است؛ اگر شما هم می خواهید خود و خانواده تان عطر و طعم آن را تجربه کنید، به مواد زیر احتیاج دارید:
مواد لازم | اندازه |
پیاز | 1 عدد |
لوبیا قرمز | 1/5 پیمانه |
برنج | 1 پیمانه |
سبزی آش | 150 گرم |
کشک | 1 لیوان |
نعنا داغ | به اندازه لازم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به اندازه لازم |
طرز تهیه آش کشک خوشمزه:
بهتر است حبوبات را از شب قبل خیس و آب آن را چندبار عوض کنید؛ حالا پیاز را به صورت نگینی برش بزنید و در اندازهی روغن تفت دهید؛ در پایان زردچوبه را به آن اضافه نمایید. سپس 4 تا 5 لیوان آب در آن بریزید. در مرحله بعد لوبیا را در آن بریزید و اجازه دهید تا کاملا نرم گردد. پس از آن برنج را اضافه کنید. وقتی برنج پخت، سبزی آش خرد شده را در آش بریزید و اجازه دهید تا سبزی تغییر رنگ دهد و کاملا بپزد. در آخر کشک را به آن اضافه کنید و هم بزنید. اجازه دهید تا آش کاملا غلیظ گردد و جا بیفتد. در آخر به آش نمک بزنید و در یک ظرف مناسب سرو کنید. برای تزیین از پیاز داغ و نعنا داغ استفاده نمایید.
طرز تهیه آش ترخینه مقوی و خوشمزه به روش ساده
طرز تهیه آش کشک اصفهانی
بهتر است آش کشک اصفهانی ها را در فصل پاییز درست کنید و از خوردن آن در هوای قشنگ پاییزی لذت ببرید. برای پخت این غذا باید مواد زیر را آماده کنید:
مواد لازم | اندازه |
اسفناج یا برگ چغندر | نیم کیلو |
گوشت | به اندازه لازم |
پیاز | 2 عدد |
جو | 1 لیوان |
کشک | نیم کیلو |
طرز تهیه آش کشک برای 4 نفر:
در اولین مرحله بهتر است جو را با اندازهی آب بپزید و با یک مخلوط کن له کنید. حالا آن را با اندازهی آب روی حرارت بگذارید و اجازه دهید تا با اسفناج های خرد شده بپزد. گوشت را با 1 عدد پیاز روی حرارت بگذارید و پس از اینکه پخت، آن را با یک چنگال ریش ریش کنید. حالا گوشت ها را به آش اضافه نمایید و آن را به خوبی مخلوط کنید. در آخر کشک را بریزید و اجازه دهید تا آش کاملا جا بیفتد. حالا آن را بچشید و اگر به نمک احتیاج داشت، اندازهی اضافه کنید.
طرز تهیه آش جو؛ خوشمزه و مقوی
طرز تهیه آش کشک مازندرانی
آش کشک شمالی ها ارزش غذایی زیادی دارد؛ می توانید به عنوان یک وعده کامل و مقوی روی آن حساب کنید. برای درست کردنش به مواد زیر احتیاج دارید:
مواد لازم | اندازه |
رشته مخصوص آش | 1/3 بسته |
کشک | یک ونیم پیمانه |
پیاز | 4 عدد |
سیر | 10 حبه |
سبزی آش | 1 کیلوگرم |
اسفناج | نیم کیلوگرم |
چغندر | 3 عدد |
دوغ | 2 کیلوگرم |
نخود | 1 پیمانه |
لوبیا چیتی | 1 پیمانه |
عدس | 1 پیمانه |
برنج نیم دانه | نصف پیمانه |
نعنا خشک | 3 قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل، زردچوبه | به اندازه لازم |
طرز تهیه آش کشک رشته:
مرحله اول: حبوبات را با اندازهی آب در یک ظرف مناسب بپزید و کنار بگذارید. برنج را از یک ساعت قبل خیس کنید و آن را در یک قابلمه بزرگ بریزید. سپس قابلمه را روی حرارت بگذارید تا برنج به طور کامل بپزد. حالا به سراغ پیازها بروید، آن ها را به صورت خلالی برش بزنید و در اندازهی روغن تفت دهید. چهار عدد سیر را به صورت ریز خرد کنید و اجازه دهید تا همراه پیازها در روغن سرخ گردد.
مرحله دوم: چغندرها را به صورت نگینی خرد کنید و اجازه دهید تا با اندازهی آب در یک قابلمه بپزد. حبوبات پخته شده را به قابلمه برنج ها اضافه کنید. اسفناج خرد شده هم در آن بریزید و اجازه دهید تا همه مواد با هم به طور کامل بپزد.
مرحله سوم: دوغ را با یک پیمانه کشک مخلوط کنید و خوب هم بزنید. سپس این مخلوط را به آش اضافه نمایید و اجازه دهید تا کاملا به جوش بیاید. حالا رشته آشی را خرد و به آش اضافه نمایید.
مرحله چهارم: نعنا را در اندازهی روغن سرخ کنید و پس از مدت کوتاهی از روی حرارت بردارید. به جامانده سیرها را پوست بگیرید و به صورت ریز خرد کنید. سیرها را به همراه زردچوبه در اندازهی روغن تفت دهید تا طلایی گردد.
مرحله پنجم: پس از اینکه آش به طور کامل پخت و غلیظ شد، در یک ظرف مناسب سرو کنید و با نعنا داغ، سیر و پیاز داغ روی آن را تزیین نمایید.
طرز تهیه آش کشک بختیاری
یکی از خوشمزه ترین آش هایی که می توانید برای خوردن امتحان کنید، آش کشک بختیاری است؛ این آش همان آش بلگ بختیاری است که بسیار ساده درست می گردد و خیلی خوشمزه است. برای درست کردنش به مواد زیر احتیاج دارید:
مواد لازم | اندازه |
آرد برای رشته | 3/4 لیوان فرانسوی |
کشک غلیط محلی | نصف لیوان فرانسوی |
سبزی آش | نصف پیمانه |
ماش | نصف لیوان فرانسوی |
پیاز داغ | به اندازه لازم |
نعنا داغ | به اندازه لازم |
زردچوبه، نمک و فلفل | به اندازه لازم |
دستور پخت آش کشک:
مرحله اول: ماش ها را برای چند ساعت در آب خیس کنید. حالا آن ها را در یک قابلمه بریزید و اجازه دهید تا روی حرارت به خوبی بپزد.
مرحله دوم: اگر می خواهید این آش عطر و طعم اصلی خود را حفظ کند، بهتر است رشته را خودتان درست کنید. به این صورت که آرد را با اندازهی نمک در یک ظرف بریزید و آب را به آرامی به آن اضافه نمایید. طوری که یک خمیر سفت درست گردد. حالا خمیر را به خوبی ورز دهید؛ تاجایی که دیگر به دست نچسبد. اندازهی آرد روی یک سطح صاف بپاشید و خمیر را روی آن پهن کنید. ضخامت خمیر باید در حد 2 میلی متر باشد. حالا اندازهی آرد روی آن بپاشید و خمیر را تا بزنید. خمیر را با یک چاقوی تیز به آرامی به صورت رشته های نازک برش بزنید، یک پلاستیک روی رشته ها بکشید و اجازه دهید تا خمیر برای مدت 10 دقیقه استراحت کند.
مرحله سوم: پس از پختن ماش، کشک و سبزی آش را اضافه کنید و اجازه دهید تا آش جا بیفتد. در 10 دقیقه پایانی پخت، رشته ها را اضافه نمایید و به آرامی هم بزنید. حالا با اندازهی پیاز و نعنا داغ روی آش را تزیین کنید و آن را در یک ظرف مناسب سرو نمایید.
طرز تهیه آش کشک تبریز
اگر یک آش خوشمزه می خواهید که سرشار از ویتامین و پروتئین باشد و یک گزینه عالی برای افطاری محسوب گردد، آش کشک تبریز را انتخاب کنید. این آش خوشمزه کلسیم زیادی دارد و به نام گورود آش معروف است. برای درست کردنش به مواد زیر احتیاج دارید:
مواد لازم | اندازه |
بلغور | 1 پیمانه |
برنج نیم دانه | 2 پیمانه |
لوبیا قرمز یا چیتی | 1 پیمانه |
نخود | 1 پیمانه |
عدس | 2 پیمانه |
پیاز | 2 عدد درشت |
هویج | 3 عدد |
سبزی آش | به اندازه لازم |
آب قلم | به اندازه لازم |
کشک | به اندازه دلخواه |
نعنا داغ و سیر داغ | به اندازه لازم |
طرز تهیه:
نخود و لوبیا را در یک قابلمه جدا با اندازهی آب بپزید. پیازها را در روغن جامد سرخ کنید؛ بلغور، عدس و برنج را همراه با اندازهی آب در قابلمه ای بریزید و اجازه دهید تا نیم پز گردد. حالا آب قلم را اضافه کنید و پس از آن که به جوش آمد، هویج ها را در آن بریزید. بهتر است هویج را کمی درشت خرد کنید. پس از گذشت یک ربع، سبزی آش را اضافه نمایید و حدود 45 دقیقه زمان دهید تا بپزد. سپس نخود و لوبیایی که از قبل پخته اید، در قابلمه بریزید و اگر دوست داشتید، اندازهی رشته اضافه کنید. حالا درب آش را بگذارید تا به طور کامل جا بیفتد. در آخر اندازهی کشک اضافه کنید و خوب هم بزنید. آش را در یک ظرف مناسب سرو و با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید.
طرز تهیه آش کشک شهرکرد
برای درست کردن آش کشک شهرکرد ابتدا مواد زیر را آماده کنید:
مواد لازم | اندازه |
نخود | 100 گرم |
لوبیاچیتی | 100 گرم |
عدس | 100 گرم |
برنج | 50 گرم |
بلغور | 300 گرم |
سبزی آش | 1 کیلوگرم |
پیاز | 3 عدد |
رشته آش | به اندازه لازم (اختیاری) |
نعنا خشک | به اندازه لازم |
کشک | به اندازه لازم |
طرز تهیه:
نخود و لوبیا را از روز قبل خیس کنید تا نفخش گرفته گردد. حالا آن ها را در یک قابلمه با اندازهی آب بپزید. وقتی تقریبا پخت، بلغور گندم و عدس را به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا کاملا نرم شوند و بپزند. حالا برنج نیم دانه و سبزی آش را در قابلمه بریزید و اندازهی نمک، فلفل و زردچوبه اضافه کنید. پیاز داغ و نعنا داغ را آماده نمایید و نصف آن را در آش بریزید. اگر می خواهید رشته اضافه کنید، باید در همین مرحله در آش بریزید و کشک هم به آن بزنید. اجازه دهید تا آش به طور کامل جا بیفتد. سپس در یک ظرف مناسب سرو و با اندازهی پیاز داغ و نعنا داغ تزیین نمایید.
سوالات متداول
سبزی آش شامل چه سبزی هایی می گردد؟
سبزی آش شامل تره، جعفری، نعنا، گشنیز و در صورت تمایل اندازهی شنبلیله است که اندازه شنبلیله باید بسیار کم باشد.
در آش بلگ بختیاری می توان از رشته آماده هم استفاده کرد؟
بله می توانید درصورت تمایل از رشته آشی معمولی هم بهره ببرید.
آیا در آش کشک می توان دوغ هم ریخت؟
اضافه کردن دوغ کاملا اختیاری ست. اگر طعم دوغ را دوست دارید، می توانید از ترکیب کشک و دوغ در آش بهره ببرید.
نتیجه گیری
در این مطلب طرز تهیه آش کشک را به چند روش مختلف شرح دادیم و گفتیم که چگونه می توانید یک آش خوشمزه و جاافتاده درست کنید. چون اندازه کشک در این آش زیاد است، باید نمک را در آخرین مرحله و پس از اضافه کردن کشک در آش بریزید تا بیش از حد شور نگردد. اگر از رشته استفاده می کنید، بهتر است با اندازه های کوچک در آش بریزید چون رشته پس از پخته شدن بزرگ تر می گردد. بعلاوه در انتخاب کشک دقت کنید تا عطر و طعم بهتری داشته باشد و آش را خوشمزه تر کند.
منبع: دیجیکالا مگ