شخصیت علمی امام رضا علیه السلام

به گزارش وبلاگ فرافایلی، امام هشتم علیه السلام چونان نیاکان وارسته اش از مقام علمی والایی برخوردار بود تا آنجا که وی را عالم آل محمد صلی الله علیه و آله لقب داده اند.

شخصیت علمی امام رضا علیه السلام

به گزارش وبلاگ فرافایلی و به نقل از سایت مهدیه کرمان، اباصلت از محمد بن اسحاق بن موسی بن جعفر علیه السلام نقل نموده است:

امام موسی بن جعفر علیه السلام، به فرزندانش می فرمود: برادرتان، علی بن موسی، دانای خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله است.

نیازها و پرسشهای دینی خود را از وی فرا گیرد و آنچه را به شما تعلیم داد، به خاطر بسپارید، چه اینکه بارها پدرم امام صادق علیه السلام به من فرمود: دانای خاندان پیامبر در نسل توست و ای کاش من او را درک نموده می دیدم.(اعلام الوری 315؛اثبات الهداه28/6)

مناظرات امام علیه السلام

دستگاه خلافت عباسی با اهدافی خاص، از اندیشه وران مذاهب و فرقه های گوناگون، دعوت می کرد آنان را رو در روی امام علیه السلام قرار می داد.

و چه بسا بی میل نبود که در این نشستها، برای یک بار هم که شده، امام از پاسخگویی به پرسشها عاجز بماند! اما هدف مامون هر چه بود، نتایج آن جلسات مایه شکوه امام و بهره علمی و اعتقادی شیعه شد.

عبدالسلام هِرَوی که در بیشتر نشستها و مناظرات حضور داشته است، می گوید:

هیچ کسی را از حضرت رضا علیه السلام داناتر ندیدم و هیچ دانشمندی آن حضرت را ندیده، مگر اینکه به علم برتر او گواهی داده است. در محافل و مجالس که گروهی از دانشوران و فقیهان و دانایان ادیان مختلف حضور داشتند، بر تمامی آنان غلبه یافت، تا آنجه که آنان به ضعف علمی خود و فزونی امام علیه السلام اذعان و اعتراف داشتند.(کشف الغمه 157/3)

آگاهی امام از ادیان و مکاتب

امام علیه السلام علاوه بر اینکه برای پرسشهای مختلف عالمان ادیان و مکاتب، پاسخی در خور داشت، بر مبنای اعتقادی شخص مخاطب سخن می گفت و استدلال می کرد و این مظهر دیگری از توانمندی علمی امام بود. امام علیه السلام با اهل تورات، به توراتشان ، با رهروان انجیل ، برمبنای انجیل و با حاملان زبور به زبور استدلال می کرد و با هر فرقه و گروهی با مبانی خود آنان سخن می گفت.(احتجاج طبرسی،415/2)

آگاهی امام علیه السلام به زبان های مختلف

اباصلت هروی می گوید:

امام رضا علیه السلام با مردم به زبان خودشان سخن می گفت، به خدا سوگند که او، فصیح ترین مردم و داناترین آنان به هر زبان و فرهنگی بود.

اباصلت همچنین می گوید:

عرض کردم: ای فرزند رسول خدا، من در شگفتم از این همه اِشراف و تسلط شما به زبانهای گوناگون!

امام علیه السلام فرمود:

من حجت خدا بر مردم هستم. چگونه می گردد، خداوند فردی را حجت بر مردم قرار دهد، ولی او زبان آنها را درک نکند. مگر سخن امیرامؤمنان علی علیه السلام به تو نرسیده است که فرمود: به ما فصل الخطاب داده شده است و آن چیزی جز شناخت زبانها نیست.(عیون اخبار الرضا 27/2)

پشیمانی مأمون از تشکیل محافل علمی

مآمون خود در تشکیل محافل علمی و مناظره دانشمندان با امام اصرار داشت، عاقبت از دعوت امام به مناظرات، سخت پشیمان شد! زیرا در شروع هدف او تحقیر امام و شخصیت علمی او سرگرم ساختن جامعه به اینگونه جلسات و تحت الشعاع قرار دادن امور سیاسی و …. بود و چون خود را در رسیدن به آن هدف ها ناکام یافت، سخت پشیمان شد تا جایی که بعضی همین رخدادها را زمینه ساز شهادت آن حضرت دانسته اند.

(از اباصلت هروی پرسیدند، چگونه مأمون خودش را راضی کرد که امام علیه السلام را به شهادت برساند؟

وی در پاسخ از ناکامی خلیفه در دو حادثه یاد می نماید:

1) جریان ولایتعهدی.

2) مناظرات علمی.

او می گوید: چون خلیفه در این دو میدان به بن بست رسید، چنین تصمیمی گرفت.(عیون الاخبار الرضا2/239)

منبع: جام جم آنلاین

به "شخصیت علمی امام رضا علیه السلام" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شخصیت علمی امام رضا علیه السلام"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید