مریخ و زهره در آسمان هفته اول اسفند 1402 به هم می رسند

به گزارش وبلاگ فرافایلی، در اول اسفند 1402 دو سیاره مریخ و زهره به دیدار هم می رسند و علاوه بر این می توانید رویدادهای نجومی جذابی را ببینید که صاف بودن آسمان زمستانی، لذت تماشای آن ها را دوچندان می نماید.

مریخ و زهره در آسمان هفته اول اسفند 1402 به هم می رسند

در آسمان شهرها که دیدن بیشتر اجرام اعماق آسمان بدون ابزار رصدی ممکن نیست، رویداد نجومی وابسته به سیاره های داخلی منظومه شمسی می توان بسیار هیجان انگیز باشد. در اول اسفند 1402 آسمان دقیقا میزبان چنین رویدادی است و اگر کمی پیش از طلوع خورشید بیدار شوید و افق بازی در اختیار داشته باشید، می توانید مقارنه دو سیاره مریخ و زهره را دیدن کنید.

رویدادهای نجومی هفته اول اسفند 1402

شنبه 28 بهمن

درست پس از تاریک شدن کامل آسمان، در سمت غرب و شمال غربی، صورت فلکی ذات الکرسی (Cassiopeia) در شمال غربی می درخشد و تقریبا به سرانجام می رسد. نزدیک نقطه اوج، ستاره درخشان سروش (Capella) دیده می گردد.

تقریبا در میانه راه میان ذات الکرسی و ستاره سروش آلفا برساوش (Alpha Persei) یا مرفق الثریا با قدر 1.8 جای گرفته است. این ستاره در لبه سمت راست پایین خوشه آلفا برساوش واقع شده است: یک دسته بزرگ و کشیده از ستاره های کم نورتر که به اندازه نوک انگشت شست شما در طول بازوی کشیده را پوشش می دهند. با این حال این خوشه به اندازه کافی روشن است که زیر نور مهتاب امشب به خوبی در دوربین دوچشمی دیده گردد.

خود آلفا برساوش هم، یک ابرغول سفید، عضو واقعی این خوشه است و درخشان ترین عضو آن محسوب می گردد. این مجموعه حدود 560 سال نوری از ما فاصله دارند.

یکشنبه 29 بهمن

ابتدای شب ستاره سهیل (Canopus) دومین ستاره درخشان پس از شباهنگ، با فاصله تقریبا 36 درجه در جنوب آن قرار گرفته است. بدین ترتیب هرگز بالای افق شما ظاهر نمی گردد، مگر اینکه در عرض جغرافیایی 37 درجه شمالی به رو به خط استوا باشید و یک افق باز در اختیار داشته باشید. بنابراین اگر چنین شرایطی در اختیار دارید، باید بدانید که این ستاره معروف فقط 21 دقیقه قبل از شباهنگ از نقطه جنوب در افق شما عبور می نماید و حدود ساعت 8 یا 9 شب زمان مناسبی برای رصد آن است.

دوشنبه 30 بهمن

پس از تاریکی هوا به سمت جنوب شرقی آسمان نگاه کنید تا بتوانید ماه غول پیکر درخشان را که تقریبا در میانه راه بین ستاره شعرای شامی و سروش واقع شده است، دیدن کنید. البته حضور ماه به اندازه واضح است که احتمالا باید بر اساس آن این دو ستاره را که به ترتیب پایین و بالاتر قرار گرفته اند، پیدا کنید.

در سمت راست ماه هم می توانید دبران (Aldebaran) و خوشه پروین (Pleiades) را ببینید که خودش بالاتر از جبار هم هست. سمت چپ پایین تر از ماه هم ستاره سرپسین (Pollux) و در بالای آن سرپیشین (Castor) از صورت فلکی دو پیکر (Gemini) حضور دارند. حالا که هوش مصنوعی مولد گوگل رسما جمنای (Gemini) نام گرفته است، دیدنی این صورت فلکی هم خالی از لطف نخواهد بود.

سه شنبه 1 اسفند

ماه درخشان که در حال افزایش فاز است، امروز عصر نزدیک به سرپسین می درخشد و سرپیشین هم کمی بالاتر از آن ها حضور دارد. برای رصد بهتر آن ها دوربین دوچشمی یاری خواهد نمود. فاصله ماه و پولوکس امشب تا سحرگاه از حدود 3.2 درجه به 2.2 درجه می رسد.

چهارشنبه 2 اسفند

اندکی پس از تاریکی هوا، صورت فلکی دب اکبر (Ursa Major) که روی دسته خود ایستاده است، در شمال شرقی به همان ارتفاعی می رسد که ذات الکرسی در شمال غربی رو به پایین قرار گرفته است.

پنج شنبه 3 اسفند

اگر تا بامداد بیدار بمانید یا سحرخیز باشید، می توانید مقارنه های زیبایی را دیدن کنید. ساعت 04:05 ماه و خوشه ستاره ای کندوی عسل (M44) به مثارنه 3.5 درجه ای می رسند که برای مشاهده آن ها به ابزار اپتیکی احتیاج است.

کمی بعد و حدود ساعت 06:00 پنج شنبه هم می توانید هم نشینی ناهید و بهرام را دیدن کنید. دو سیاره معروف منظومه شمسی کمی پیش از طلوع خورشید درست بالای افق شرق وجنوب شرقی به دیدار هم می رسند.

حدود 40 دقیقه پیش از طلوع خورشید، زهره را فقط چند درجه بالاتر از افق مشاهده خواهید کرد. سپس، بهتر است از یک تلسکوپ برای پیدا کردن حباب نارنجی کوچک مریخ در 0.6 درجه ای پایین سمت چپ زهره بهره ببرید. در این زمان روشنایی مریخ تنها 1/120 زهره است. اما اگر این بامداد را از دست دادید، برای دیدن این مقارنه با فاصله بیشتر، فردا هم فرصت خواهید داشت.

عصر امروز هم می توانید یک مثلث متساوی الساقین را در آسمان ببینید که یک رأس آن ماه و دو رأس دیگر آن ستاره های صورت فلکی شیر (Leo) یعنی قلب الاسد و جبهه (Algieba) یا گاما اسد هستند.

آدینه 4 اسفند

هنوز یک ماه تا بهار مانده است اما به نظر می رسد که ستاره بهاری سماک رامح (Arcturus) مشتاق است خود را در معرض دید زمینیان قرار دهد. اکنون، بسته به عرض جغرافیایی شما، کمی پس از غروب از افق شرق و شمال شرقی بالاتر می رود و قابل مشاهده است.

برای اینکه ببینید برای دیدن این ستاره باید به کجا نگاه کنید، به محض بیرون آمدن ستاره ها، دب اکبر را پیدا کنید و منحنی دسته آن را به سمت راست امتداد دهید تا به نزدیکی افق برسید. آن نقطه در افق، ستاره نگهبان شمال یا سماک رامح است که تا ساعت 10 یا 11 شب بر آسمان شرقی مسلط است.

ماه کامل فردا ساعت 16:00 روی می دهد اما امشب هنگام غروب خورشید می توانید طلوع آن را از سمت شرق آسمان دنبال کنید. با پیشروی شب می بینید که ماه تقریبا روی خطی مستقیم بین قلب الاسد و گاما اسد کم نورتر جای گرفته است. دوربین دوچشمی به شما یاری می نماید تا آن ها را از میان نور مهتاب شناسایی کنید.

شرایط سیارات در هفته اول اسفند 1402

عطارد در حضور خورشید از دید ناظر زمینی خارج است.

زهره با قدر 3.9، در جنوب شرقی آسمان ساعتی پیش از طلوع خورشید، حضور خواهد یافت و هنگام سپیده دم با وجود روشنایی زیاد آسمان، باز هم قابل رؤیت خواهد بود.

مریخ با قدر 1.3 در ژرفای طلوع خورشید باقی می ماند اما این هفته مقارنه ای دیدنی با ناهید دارد که با ابزار رصدی بهتر هم دیده خواهد شد.

مشتری با قدر 2.2- در صورت فلکی حمل حضور دارد و هنگام غروب، در جنوب غربی آسمان واقع شده است. این سیاره شاخص شامگاهی حدود ساعت 23:00 در سمت غرب غروب خواهد نمود. در یک نمای تلسکوپی می توانید قرص مشتری را با عرض تنها 36 ثانیه قوسی دیدن کنید.

زحل که در ماه های گذشته حضور چشمگیری در آسمان عصرگاهی داشت، حالا در غروب خورشید از نظرها پنهان می گردد.

اورانوس با قدر 5.7 در صورت فلکی حمل حضور دارد و 10 درجه سمت چپ بالای مشتری با ابزار رصدی می توانید آن را ببینید. در یک تلسکوپ با قدرت بالا حتی کروی بودن آن با قطر 3.7 ثانیه قوسی قابل تشخیص است.

نپتون هم با قدر 7.9 در گرگ ومیش غروب از دید پنهان است.

منابع: Sky and Telescope, مجله نجوم

منبع: دیجیکالا مگ

به "مریخ و زهره در آسمان هفته اول اسفند 1402 به هم می رسند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مریخ و زهره در آسمان هفته اول اسفند 1402 به هم می رسند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید