ایالات متحده در حال ترک خلیج فارس است
به گزارش وبلاگ فرافایلی، یکی از طرح هایی که واشنگتن علیه تهران دنبال می نماید ترغیب و تشویق کشورهای متحد و غیرمتحد برای ملحق شدن به ائتلاف ضدایرانی آمریکا در تنگه هرمز است که علیرغم کوشش های واشنگتن تعداد زیادی از کشورها به این درخواست جواب مثبت نداده اند.
ابوالفضل خدائی: مدتی است که آمریکا به دنبال تشکیل ائتلافی ضدایرانی برای حضور در تنگه هرمز است. پیش از این نیز آمریکا طرح های مشابه ای را مانند تشکیل ناتوی عربی در نظر داشت اما به نتیجه نرسید. به همین دلیل مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا گفته است که کشورش به دنبال تشکیل ائتلافی با حضور 60 کشور است اما تاکنون تنها انگلیس این دعوت را پذیرفته است. حضور متحدان اروپایی مانند آلمان و فرانسه برای آمریکا از اهیمت بالایی برخوردار است و واشنگتن تا کنون چندبار از این کشورهای درخواست پیوستن به این ائتلاف را مطرح نموده اما با پاسخ روشنی روبرو نشده است. در ادامه جزئیات بیشتری از این تحولات و روند ایجاد این ائتلاف دریایی را می خوانید :
اوایل ماه گذشته بود که اولین زمزمه های تتشکیل ائتلاف دریایی توسط مقام های آمریکایی اعلام شد. ژنرال جوزف ووتل،رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا هم خبر از شروع رایزنی ها برای ایجاد ائتلاف دریایی در تنگه هرمز را داد. وزیر خارجه آمریکا نیز در شرح اولیه بر زمان بر بودن این طرح اشاره نمود. او با تکرار ادعاهای واهی علیه ایران امنیت آبراه های بین المللی را هدف اصلی ایجاد ائتلاف دریایی عنوان نمود.
در اولین واکنش های بین المللی ژاپن به این اقدام آمریکا واکنش نشان داد و اظهار داشت که هیچ برنامه ای برای پیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا در تنگه هرمز ندارد.
در ادامه جوسازی های آمریکا نیز مقامی در پنتاگون از اجرایی شدن یک طرح در خلیج فارس اطلاع داد و گفت واشنگتن با متحدانش در ناتو و دیگر شرکای خود درباره طرح عبور و مرور آزاد در تنگه هرمز و خلیج فارس رایزنی نموده و این طرح بزودی اجرایی می گردد.
تداوم فشارهای آمریکا سبب شد تا ژاپن بار دیگر موضع گیری کند و این بار شینزو آبه نخست وزیر این کشور نیز اظهار داشت که کشورش درباره پیوستن به ائتلاف تصمیم نگرفته و برای کاهش تنش بین تهران و واشنگتن تمام تلاشش را خواهد نمود.
در این بین بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز به کشورهای آسیای شرقی از جمله کره جنوبی سفر کرد تا بتواند این کشورها را به این ائتلاف دعوت کند اما به نظر می رسد که دست و پا زدن های بولتون متحدان آمریکا را برای پیوستن به این طرح متقاعد ننموده است.
از سوی دیگر و در تداوم فشارها واشنگتن به طور رسمی از برلین درخواست کرد که به ائتلاف دریایی بپیوندد. آنگونه که در رسانه های خبری مطرح شد آلمان در ابتدا با طرح آمریکا مخالفت کرد. آلمان اظهار داشت که همراهی با دولت آمریکا خطر کشانده شدن به یک درگیری دیگر در خاورمیانه را به همراه دارد و برلین به دنبال آن است که فاصله خودش را با سیاست دولت آمریکا موسوم به فشار حداکثری حفظ کند. این تنها موضع گیری آلمان نبود و مقام های برلین در روزهای بعد با قاطعیت دست رد به دعوت آمریکا زدند. وزیر امور خارجه آلمان در این راستا ضمن اعلام مخالفت برلین با مشارکت در ائتلاف دریایی آمریکا بر ضرورت کاستن از تنش ها در منطقه تأکید کرد.
آنگلا مرکل نیز در پاسخی قاطع عنوان نمود که همه اعضای دولت برلین در زمینه عدم مشارکت در ائتلاف دریایی آمریکا در تنگه هرمز اتفاق نظر دارند.
رد درخواست برلین سفیر آمریکا در آلمان را عصبی کرد.ریچارد گرنل گفت: آمریکا چیزهای زیادی را برای این که آلمان بخشی از غرب باقی بماند، قربانی نموده است.
سپس اتحادیه اروپا نیز اظهار داشت که کشورهای اروپایی به دنبال آن هستند به وسیله دیپلماسی با ایران آزادی تردد دریایی در منطقه خلیج فارس را تضمین نمایند. در همین حال ناتالی توچی، مشاور ویژه فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با هر گونه اقدام نظامی با هدف ادعایی تضمین آزادی تردد دریایی در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز مخالفت کرد.
پس از آلمان این بار نوبت به اسپانیا رسید. منابع دیپلماتیک در دولت اسپانیا گفتند که مادرید رسما درخواست ایالات متحده برای مشارکت در طرح ائتلاف دریایی در تنگه هرمز برای اسکورت کشتی های تجاری و نفتکش ها را رد نموده است.
این موج از مخالفت ها سوژه نشریه پولیتیکو شد. این پایگاه خبری تحلیلی در گزارشی، به مخالفت کشورها در پیوستن به ائتلاف دریایی ضدایرانی آمریکا در خلیج فارس اشاره نمود و آن را ائتلاف تک نفره ترامپ خواند.
انزوای بی سابقه آمریکا در این طرح نیز موجب شد تا پمپئو وزیر خارجه و مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا به استرالیا سفر نمایند.
در همین حال در پی درخواست های واشنگتن از کانبرا برای پیوستن به ائتلاف نظامی این کشور در تنگه هرمز، نخست وزیر استرالیا شروطی را برای آنالیز موضوع پیوستن به این ائتلاف آمریکایی تعیین کرد. وی در این خصوص گفت که قبل از آنکه استرالیا موضوع پیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا را مورد برررسی قرار دهد، باید جزئیات مأموریت آمریکا در تنگه هرمز و همچنین اندازه این ائتلاف بین المللی تعیین گردد.
اما کشوری که رسما به درخواست آمریکا جواب مثبت داد انگلیس بود. وزارت خارجه انگلیس اظهار داشت به ائتلاف دریایی تحت رهبری آمریکا با هدف ادعایی تأمین امنیت عبور و مرور کشتی ها در خلیج فارس و تنگه هرمز خواهد پیوست.
این اقدام انگلیس موجب شد تا سفیر این کشور در تهران نیز نسبت به آن موضع گیری کند. راب مک ایر با انتشار تصویری در صفحه توئیترش در مورد آمادگی این کشور برای پیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس نوشت: وزیر امور خارجه بریتانیا تاکید نموده است که رویکرد بریتانیا نسبت به ایران تغییری ننموده است و اینکه با ایران برای کاهش تنش ها و پشتیبانی از برجام همکاری خواهد نمود.
دبیرکل ناتو نیز که در استرالیا به سر می برد در واکنش به تحولات خلیج فارس عنوان نمود که این سازمان تحولات مرتبط با خلیج فارس را تحت نظر دارد. وی اضافه نمود: آزادی حمل و نقل دریایی برای متحدان ناتو بسیار با اهمیت است و بعضی از متحدان این سازمان درحال حاضر در خلیج فارس نقش دارند.
مایک پمپئو نیز که به شدت در تکاپو برای دعوت کشورها به این ائتلاف دریایی ضد ایرانی است روز سه شنبه (15 مرداد/6 اوت) در مصاحبه با اسکای نیوز گفته واشنگتن از بیش از 60 کشور برای شرکت در یک ائتلاف دریایی با هدف ادعایی محافظت از تردد کشتی ها در خلیج فارس دعوت به عمل آورده است. ویدر این مصاحبه با تکرار ادعاهای همیشگی ایران را بزرگترین حامی تروریسم توصیف کرد و گفت: ما می خواهیم اطمینان حاصل کنیم برنامه ای جامع در اختیار داریم که ایران را از انجام کارهایی که می تواند به بروز درگیری در منطقه منجر می گردد- چیزی که آمریکا نمی خواهد- منع می نماید.
در همین حال روزنامه الشرق الاوسط سعودی چاپ لندن به آنالیز بازتاب کنفرانس خبری اخیر وزیر خارجه کشورمان پرداخت و از قول ظریف نوشت: ایالات متحده اکنون در دنیا تنها مانده است و نمی تواند ائتلاف تشکیل دهد. کشورهای دوست آمریکا خجالت می کشند که با این کشور تشکیل ائتلاف دهند.
بحث پیوستن متحدان نزدیک آمریکا به ائتلاف ضدایرانی تا به این لحظه در پرده ای از ابهام واقع شده است. اگرچه انگلیس به این دعوت جواب مثبت داده اما حضور این کشور و ایالات متحده آمریکا نمی تواند کافی باشد و واشنگتن به همکاری دیگر کشورها احتیاج مبرم دارد. در همین حال نشریه فارین فالیسی در یادداشتی با اشاره به تمایل رئیس جمهور آمریکا به خروج از منطقه غرب آسیا، تصریح نموده که ترامپ در حال پیاده سازی طرحی است که اوباما و بوش آن را به زبان آورده بودند.
در ادامه این یادداشت آمده است که برای مدت ها این واقعیت پذیرفته شده بود که در چارچوب جامعه سیاست خارجی آمریکا، اگر کشوری تنگه هرمز را ببندد یا در روند کشتی رانی در آن اخلال کند، ایالات متحده و متحدانش با نیرویی بزرگ برای دفاع از آزادی کشتی رانی وارد عمل می شوند. با این حال، در این روزگار تعیین شده که واقعیات قدیمی و قواعد محکم چیزی بیش از تخیلات نیستند.
این یادداشت در سرانجام می افزاید: ایالات متحده در حال ترک خلیج فارس است؛ نه سال جاری و سال آینده، اما تردیدی نیست که آمریکا در راستا خروج از این منطقه واقع شده است.
310311
منبع: خبرآنلاین